Składniki:
serek mascarpone, 500 g
cukier, 3 łyżki
jaja, 4 szt.
herbatniki, 300g
czekolada gorzka, 1 szt.-100g
masło, 100g
whisky (np.Johnnie Walker Red Label), 100ml
mocna kawa , 100ml
jagody, 150g
kakao,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor:
Dariusz (Wójtowa)
(Głosów: 70)
Pokruszyć herbatniki, można wałkiem do ciasta, ale nie bardzo drobno. W naczyniu rozpuścić czekoladę z masłem, wsypać herbatniki, wlać kawę i alkohol. Wszystko razem wymieszać- powinno mieć konsystencję mokrego piasku. Masą z herbatników wyłożyć formę do tarty i wstawić do lodówki, by tężała, a w międzyczasie zabrać się za masę serową.
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem w kąpieli wodnej na gęstą, puszystą masę. Następnie ubić pianę z białek. Powoli dodawać serek mascarpone i pianę delikatnie wszystko mieszając. Tak przygotowaną masę wylać na herbatnikowy spód, a na wierzchu ułożyć jagody. Wstawić do lodówki. Powinno wystarczyć 2 godz., jeżeli masa z żółtek nie ubiła się na sztywno, wówczas może być potrzeba pozostawienia deseru w lodówce do stężenia na całą noc. Przed podaniem oprószyć kakao.