Składniki:
Makaron Pappardella, 250 g
Filet z piersi kurczaka Świat Drobiu, 300 g
Szpinak Baby, 50 g
Suszone Pomidory , 8 szt.
Parmezan , 2 łyżki
Sól, 1/5 łyżeczki
Pieprz, 1/5 łyżeczki
Tymianek, 1/4 łyżeczki
Rozmaryn, 1/4 łyżeczki
Cukier, 1/4 łyżeczki
Papryka słodka, 1/4 łyżeczki
Papryka ostra, 1/4 łyżeczki
Chili , 1/6 łyżeczki
Olej, 3 łyżki
Czosnek, 2 ząbki
Masło, 1 łyżeczka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor:
Jarosław (Bielsko-Biała)
(Głosów: 67)
Filet z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. W miseczce mieszamy przyprawy: tymianek,rozmaryn,cukier,paprykę słodką, paprykę ostrą, chilli,pietruszkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszankę przypraw wsypujemy do pokrojonego kurczaka w miseczce i polewamy olejem, mieszamy i zostawiamy na 30 min w marynacie. Szpinak płuczemy pod zimną wodą. Do gotującej się wody wrzucam liście szpinaku i blanszuję ok. 1-2 min odcedzam i studzę. Pokroić zblanszowane liście. W dużym rondlu stopić masło, dodać blanszowane pokrojone liście szpinaku podsmażać ok 3 minut dodać rozgniecione ząbki czosnku, dodać szczyptę soli i odrobinę pieprzu wymieszać i podsmażać jeszcze ok 2 min. Zamarynowanego kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię, podsmażamy na złoty kolor. Między czasie zaczynamy gotować makaron al dente. Do podsmażonego kurczaka dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory i podsmażamy 2 min. na średnim ogniu. Następnie dodajemy podsmażony i przyprawiony szpinak i podsmażamy razem 2 min. Do podsmażonych produktów wlewamy śmietankę 30% i mieszamy. Ogień na piecu dajemy na mniejszy i powoli redukujemy ilość płynu aż śmietanką zagęści i utworzy sos. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Ugotowany al dente makaron odcedzamy i nie przelewamy go zimną wodą dodajemy na patelnię do kurczaka i mieszamy by sos wraz z pozostałymi składnikami okleił makaron. Tak wykonaną potrawę porcjujemy na talerze posypujemy startym parmezanem.