Składniki:
niesolonego masła (zimne), 150g
mąki pszennej, 1 ½ szklanki
żółtko, 1 szt
mały pęczek drobnego szczypiorku, 1 szt
szczypta soli, 1 szczypta
SKŁADNIKI NA NADZIENIE TARTY:,
opakowanie koziej roladki twarogowej , 1 op
makaronu spaghetti, 180 g
śmietanki 30%, 450 ml
twardego sera żółtego, 150 g
gałki muszkatołowej, 1 szczypta
małe, młode pory, 2 szt
szynki Serrano, 8 plastrów
3 pomidory i listki bazylii (na wierzch tarty),
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Magdalena (SMARDZKO)
(Głosów: 3823)
Do miski wsyp mąkę, dodaj zimne masło pokrojone w kawałeczki, szczyptę soli i żółtko. Wyrób jednolite ciasto, dosypując posiekany szczypiorek. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny. Zimnym ciastem wyłożyć formę do tarty, ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku przez ok. 30 min w temp. 200 st.opakowanie koziej roladki twarogowej przepuścić przez praskę i połączyć ze śmietanką, delikatnie podgrzewając aby składniki się połączyły. Szynkę Serrano pokroić w paski i na suchej patelni zrumienić dodając pokrojone pory. Makaron ugotować w nieosolonej wodzie al dente, odcedzić, przełożyć wraz z szynką i porami do serowego sosu. Doprawić gałka muszkatołową - podgrzewając. Wsypać część startego sera i przełożyć na upieczony spód tarty, wyrównując powierzchnię łyżką. Posypać wierzch startym serem i ułożyć plastry pomidora. Zapiekać przez ok. 30-40 min w temp. 200 st. Podawać z listkami Bazyli na gorąco. Idealna na przystawkę albo wykwintną kolację.