Przepis konkursowy

PYSZNA TARTA Z MASCARPONE
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Ciasto: ,
mąka, 25 dag
zimne masło, 14 dag
cukier puder, 2 czubate łyżki
żółtko, 1
zimna woda, 1-2 łyżki
Krem:,
mleko, 1 szklanka
żółtka, 3
mąka pszenna, 2 dag
cukier, 5 dag
serek mascarpone, 500 g
kawa Le Grant krema, 2 łyżki
truskawki, 250g
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Anna (Grójec)
(Głosów: 181)


Zostań mistrzem kuchni

CIASTO: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, wylepić formę natłuszczoną formę do tart, nakłuć widelcem, piec z obciążeniem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C ok. 20 minut, aż się zezłoci. MASA: Mleko ugotuj. Ubij żółtka z cukrem. Dodaj powoli mleko miksując na wolnych obrotach.Dodaj mąkę i zmiksuj, gotuj na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Wystudzić. Zaparzyć kawę w filiżance odstawić do wystygnięcia. Wystudzony krem powoli połączyć z mascarpone i dodać dwie-trzy łyżki mocnej zimnej kawy, zmiksować. Masę wyłożyć na ciasto udekorować połówkami truskawek. SMACZNEGO.
Tort szwarcwaldzki
Tort szwarcwaldzki
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 4193
Zupa z soczewicy z pieczoną papryką
Zupa z soczewicy z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 21
Zdrowa pizza
Zdrowa pizza
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 163
Krucha tarta z karmelizowanymi jabłkami pod kruszonką
Krucha tarta z...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 115
Placki ziemniaczane z polskimi jabłkami
Placki ziemniaczane z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 2
Cynamonowe croissants z czekoladą
Cynamonowe croissants...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 203