Składniki:
kostka twarogu półtłustego, 1 szt.
duże ziemniaki, 3 szt.
jajko, 1 szt.
mąka, 1 szkl.
mąka ziemniaczana, 1 łyżka
sól , ok. 0,5 łyżeczki
pieprz, ok. 0,5 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Katarzyna (Krapkowice)
(Głosów: 120)
Ugotować i ostudzić ziemniaki. Twaróg i ziemniaki przepuścić przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać jajko, mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz sól i pieprz do smaku. Ciasto zagnieść, podsypując mąką. Miękkie i nieco klejące się formować w wałki i podzielić na równe części. Gotować w osolonej i wrzącej wodzie około 2 minuty po wypłynięciu na wierzch. Podawać z podsmażoną cebulą lub ze skwarkami.