Składniki:
mąka, 600 ml
drożdże, 0,5 kostki
oliwa z oliwek lub olej, 5-6 łyżek
cukier , szczypta
szpinak, 300 g
oliwki , ok. pół szklanki
ser feta, 200-300 g (niekoniecznie)
ser żółty , 300 g
czosnek, 2 ząbki
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa, szczypta
koncentrat pomidorowy lub ketchup, 0,5 szklanki
oregano, łyżka
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Maja (Iława)
(Głosów: 21)
Sposób przygotowania 2 placków: Piekarnik rozgrzać do 250 ºC razem z największą piekarnikową blaszką do pieczenia.
Szpinak podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek, doprawić do smaku czosnkiem, gałką, pieprzem i solą. Wszystkie składniki na ciasto czyli ciepłą wodę z drożdżami, 4 łyżkami oliwy i szczyptą cukru - wymieszać i wlać do mąki, zagnieść ciasto (przez około 5 minut). Powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę lub dłużej, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozciągnąć na cienki okrągły placek. Ułożyć na papierze do pieczenia. Posmarować koncentratem pomidorowym wymieszanym z oregano i łyżką oliwy oraz pieprzem i solą, posypać startym serem żółtym, ułożyć dodatki, szpinak, oliwki pokrojone w krążki itd. Na koniec posypać startą fetą lub serem żółtym.
Gotową pizzę zsunąć delikatnie, razem z papierem na nagrzaną blachę piekarnika i piec przez ok. 7-9 minut, do zezłocenia brzegów. Podawać gorącą z sosem czosnkowym.
Smacznego!