Składniki:
mąka , szklanka
mleko , pół szklanki
jajko, 1sztuka
oliwa lub olej, 1 łyżka
banany , 2 sztuki
cukier brązowy, 6 łyżek
nutella, 4 łyżki
śmietana 30 %, 300 ml
jagody, garść
gorzka czekolada, 20 g
mięta , do dekoracji
wanilia, 1 sztuka
masło, 1 łyżka
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Magdalena (Chromakowo)
(Głosów: 191)
Ciasto na naleśniki:
Dodajemy mąkę, mleko, jajo, oliwę lub olej i łączymy ze sobą do uzyskania konsystencji śmietany. Smażymy je na patelni z odrobioną tłuszczu. Na drugiej patelni wsypujemy cukier i rozpuszczamy, nie mieszając zawartości doprowadzamy do utworzenia karmelu, do którego dodajemy banany obrane i pokrojone w około 4 cm kawałki. Całość mieszamy, dodajemy łyżkę masła i czekamy aż banany odrobinę zmiękną. Na gotowe naleśniki wykładamy łyżkę nutelli lub kremu orzechowego oraz karmelizowane banany. Całość składamy w trójkąty. W osobnym naczyniu podajemy śmietanę ubitą na sztywno z dodatkiem wanilii, na wierzch śmietany jagody. Dekorujemy startą gorzką czekoladą oraz listkiem świeżej mięty,
Smacznego!