Składniki:
drożdże, 50 g
kwaśna śmietana, 2 łyżki
mąka, 500 g
jajka, 2 sztuki
masło, 250 g
sól , szczypta
marmolada,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Krzysztof (Elblag)
(Głosów: 20)
Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną, odstawić na chwilę. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło - z lodówki. Siekać tak długo, aż powstanie kruszonka, wybić jajka, dodać szczyptę soli i wlać śmietanę z drożdżami i cukrem.
Wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki.
Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Z każdej zrobić kulę, następnie placek, po czym rozwałkować. Krążki ciasta podzielić na 8 lub 16 trójkątów. Na brzegu każdego dodać trochę marmolady i zwinąć w stronę środka rozwałkowanego ciasta. Końce zawinąć tak, by powstał zgrabny rogalik. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i upiec na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!