Przepis konkursowy

TORT KUCYKI PONY
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Plastociasto Elefun, zestaw foremek itp. do pomocy udekorowania tortu z masy cukrowej . (bardzo przydatne)
Biszkopt: jajka, 6 sztuk
maka pszenna, 6 łyżek
mąka ziemniaczana, 2 łyżki
proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
cukier , 3/4 szklanki
Krem:,
mleko, 1 litr
budyń waniliowy, 2 opakowania
cukier, 0,5 szklanki
margaryna lub masło, 2 kostki
cukier wanilinowy, 2 opakowania
mąka ziemniaczana, 2 łyżki
mąka pszenna, 1 łyżka
żółtka, 2
gotowa masa cukrowa:, 1200 gram
barwniki spożywcze, kilka potrzebnych kolorów
owoce do środka tortu, gruszka, brzoskwinia
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Marta (Rogoźno)
(Głosów: 391)


Zostań mistrzem kuchni

Krok 1: Budyń: Odlej 1 szklankę zimnego mleka ,a resztę zagotuj z cukrami. Wlej tą jedną szklankę mleka do miseczki i wymieszaj żółtka, mąki oraz budynie. Gdy mleko się zagotuje wlej mieszankę budyniową i mieszaj ,aby budyń się nie przypalił. Gotowy budyń przełóż do miski i przykryj woreczkiem foliowym tak aby dotykał budyń. W taki sposób unikniesz zbędnego kożucha. Studzimy. Masło lub margarynę zmiksuj i stopniowo dodaj ostudzony budyń. Krok 2: Biszkopt: Żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj mąki z proszkiem przesiane przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem 25 cm w 180 st.C około 45min. wystudź biszkopt i przetnij na 3 części. Krok 3: Złożenie. Blaty biszkoptu posmaruj kremem i wyłóż owoce. W ten sposób złóż cały tort. Obowiązkowo kremem posmaruj górę i boki naszego tortu tak grubo, aby nie było widać biszkoptu. Posmarowany tort wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej, aby się ściągnął krem. Krok4: Masa cukrowa. Zabarw gotową masę cukrową 800g na zielono, a pozostałą ilość na takie kolory jakie są potrzebne na dekoracje koniki, kwiatki itp. Krok 5: Rozwałkuj masę cukrową. Podczas wałkowania podsypuj cukrem pudrem,aby masa cukrowa się nie przyklejała do blatu. Rozwałkowaną masą cukrową obłóż tort, ścinając nadmiar masy. Udekoruj według przedstawionych zdjęć lub wg. swojego pomysłu. Rady: Przydatne do wykonania tortu są różne foremki z dziecięcego zestawu modeliny Plastociasto Elefun, które osobiście używam do dekorowania tortów.
Cynamonowe croissants z czekoladą
Cynamonowe croissants...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 203
Makaron  pappardelle z szynką, suszonymi pomidorami i rukolą
Makaron pappardelle z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 4704
Tort malinowo-śmietanowy
Tort malinowo-śmietanowy
30 min. 8 łatwy
Głosów: 3
Malinowa zebra
Malinowa zebra
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 2
Pasta z wątróbki drobiowej
Pasta z wątróbki...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 10
Potrawka drobiowa z warzywami w sosie serowym
Potrawka drobiowa z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 0