Składniki:
mąka, 300 g
cukier, 150 g
miód, 2 łyżki
zółtko, 1 szt
margaryna, 150 g
soda, 1 łyżeczka
cukier, 1 szkl
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor:
Katarzyna (Zambrów)
(Głosów: 6)
Placki miodowe: Mąkę wymieszać z sodą, posiekać z margaryną, dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na połowę. Jedną część rozwałkować, włożyć do blaszki. Piec w 200 st C przez 7-10 minut. W ten sam sposób upiec drugi placek. Krem budyniowy: Jaja roztrzepać z mąką, wlać mleko i zagotować. Rozkręcić z masłem i aromatem. Ciepłe lody: Z wody, cukru i octu ugotować syrop (gęstniejący syrop ma zostawiać za sobą niteczkę). Sparzyć jajka wrzątkiem. Ubić pianę z białek. Do dobrze ubitych białek lać cieniutkim strumieniem ciepły syrop, energicznie mieszając. Pianę z syropem ubijać na parze, aż do zgęstnienia kremu. Następnie miskę z masą, przełożyć do naczynia z zimną wodą i ubijać do wystudzenia masy. Doprawić do smaku np. sokiem z cytryny, kwaskiem cytrynowym lub kakao. Delikatnie wymieszać.