Składniki:
główka niedużej kapusty, 1 szt
ryż Supreme, 1 op
olej rzepakowy Wyborny, 6 łyżek
masło Extra, 3/4 kostki
majeranek, 2 łyżeczki
pieprz,
sól,
cebula, 5 sztuk
karkówka wieprzowa, 60 dag
kostka rosołowa Knorr, 1 szt
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Marlena (Wrocław)
(Głosów: 13)
Sparzyć liście z kapusty. Ryż w torebkach ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, uwolnić z opakowania,dodać 1/4 kostki masła,1 łyżeczkę majeranku,pieprz,sól do smaku.
Cebulę drobno pokroić,przesmażyć na 3 łyżkach oleju pod koniec dodać 1/4 kostki masła .
Karkówkę pokroić w drobną kostkę i krótko przesmażyć na 3 łyżkach oleju, lekko posolić.
Ryż,mięso,cebulę razem wymieszać. Zawijać farsz w liście kapusty,układać w rondlu,posypać resztą majeranku, zalać 1 i 1/2 szkl wrzątku z rozpuszczoną kostką rosołową na wierzch położyć 1/4 kostki masła. Przykryć gołąbki z wierzchu folią aluminiową i pokrywką . Zapiekać w piekarniku w 190 stopniach przez 3 godziny.