Składniki:
Jajko L, 4 szt.
Cukier puder, 200 lub 400g
Sól, szczypta
Mąka kukurydziana, 1 płaska łyżeczka do kawy
Ocet jabłkowy, 1 łyżeczka do kawy
Śmietana do deserów 30+%, 0,5 l
Miękkie owoce sezonowe, 200 g
Jadalne płatki kwiatów, kilkanaście
Listki mięty, kilkanaście
Twarożek Mascarpone, 250 g
Orzechy włoskie, 200 g
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: trudny
Autor:
Mikołaj (Łódź)
(Głosów: 30)
Najpierw robimy 2 sztuki bezy: ubijamy 4 białka ze szczyptą soli tak długo, aż naczynie z pianą będzie można odwrócić do góry dnem. Następnie dodajemy ocet winny, mąkę kukurydzianą i po trochu cukier puder.
Miksujemy masę na średnich obrotach do momentu, aż naczynie będzie można obrócić do góry dnem. Właściwe obroty miksera są największym sekretem dobrej bezy.
Następnie z ubitej piany formujemy 2 krążki i suszymy w piekarniku w temperaturze 130-150 stopni tak długo, aż beza będzie al dente, czyli twarda na zewnątrz, a miękka w środku. Dobrze jest wylać placki na podkładkę silikonową, lub teflonową.
W czasie, gdy placki się studzą - przygotowujemy krem: ubijamy śmietanę do deserów i łączymy z owocami.
Tą masą przekładamy placki. Na wierzchu dekorujemy owocami, płatkami kwiatów i listkami mięty.
Można też zrobić krem z Mascarpone: ubijamy kogel-mogel z 4 żółtek i 200 g cukru i powoli dodajemy Mascarpone; do gotowej masy dodajemy orzechy włoskie.