Składniki:
pierś z kurczaka, 2 sztuki
ser żółty, 4 plasterki
suszone pomidory, 8 sztuk
świeża bazylia, kilka listków
kukurydza, puszka
sól, 1/2 łyżki
Dip:,
śmietana, 125gr
szczypiorek, pół pęczka
czosnek, 2 ząbki
sól,
pieprz,
Sos z pomarańczy:,
cukier, 7 łyżek
masło, 2 łyżki
sok z jednej pomarańczy,
starta kórka z połowy pomarańczy,
szczypta cukru waniliowego,
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Małgorzata (Lublin)
(Głosów: 1)
Pierś z kurczaka myjemy, usuwamy błonki, nacinamy wzdłuż jednego boku na tyle głęboko, żeby nie przeciąć do końca (tworzymy kieszonkę). Siekamy bazylię, suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, wszystko mieszamy razem z kukurydzą i szczyptą soli. Farsz dzielimy na pół i nadziewamy nim każdą pierś, uprzednio wkładając do środka po 2 plasterki sera na pierś. Nafaszerowanego kurczaka zwijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 20 – 30 minut w 180 stopniach. Dip jest banalny: Szczypiorek i czosnek drobno siekamy, następnie mieszamy ze śmietaną i doprawiamy. Sos pomarańczowy: Pomarańczę sparzyć i bardzo dokładnie wyszorować. Na drobnej tarce zetrzeć skórkę z pomarańczy (tylko pomarańczową część), następnie wycisnąć sok. Na patelni rozpuścić masło z cukrem i mieszać. Kiedy cukier zacznie się karmelizować, dodać otartą skórkę, sok z pomarańczy i szczyptkę cukru waniliowego. Ze skórką należy uważać, gdyż nawet mała jej ilość daje spora dawkę goryczki, której tylko posmak powinien być wyczuwalny w sosie. Na początek proponuję dodać zaledwie małą ilość skórki - na czubeczku łyżeczki. Jeśli ilość skórki okaże się niewystarczająca, można dodawać ją w trakcie zagęszczania sosu. Czas mieszania sosu zależy od ilości soku, czyli tak naprawdę, od gatunku pomarańczy. Jego zagęszczanie do konsystencji syropu (wtedy sos jest gotowy) nie powinno trwać dłużej niż 5 -8 minut. Podajemy z ziemniakami oraz dipem.