Składniki:
Mleko, 1 szklanka
Mineralna woda gazowana , 1 szklanka
Mąka, ok. 2 szklanek
Jajka, 4 szt.
Sól, szczypta
Pieczarki, 1 opakowanie
Oliwa, 5 łyżek
Parówki, 12 szt.
Bułka tarta, 3 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Ula (Warszawa)
(Głosów: 3928)
Naleśniki:
Ubić jajka z odrobiną soli. Dodać mąkę, mleko i wodę. Wlać 2 łyżki oliwy, dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję. Smażyć na płaskiej patelni.
Podsmażyć na oliwie 1 op. pieczarek i jak się podsmażą, to dodajemy 250 ml śmietany i dusimy jeszcze przez chwilę.
Parówki gotujemy w wodzie z solą i kroimy je wzdłuż.
Na ostudzone naleśniki dodajemy farsz z grzybów i na to parówki.
Zwijamy naleśniki na prostokąt, obtaczamy je w jajku i bułce tartej.
Smażymy, aż naleśnik będzie miał złocistą panierkę.
Smacznego!