Składniki:
mąka na pizzę włoską Gdańskie Młyny, 250 g
masło, 2 łyżki
drożdże, 20 g
mleko, 125 ml
cukier, 1 łyżeczka
sól, 0,5 łyżeczki
oliwa, 1 łyżka
żółtko, 1 szt.
jajko, 1 szt.
podwójny filet z piersi kurczaka Świat Drobiu, 1 szt.
mieszane orzechy Bakalland, 15 szt.
szpinak Bay Vital Fresh, 150 g
oliwki Iberia XL, 5-7 szt.
żółty ser, 150 g
ząbki czosnku, 2 szt.
sól, pieprz, zioła prowansalskie Prymat,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor:
Edyta (Mochowo)
(Głosów: 361)
Mąkę, sól i cukier mieszamy, następnie dodajemy masło. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z łyżką mąki, dodajemy oliwę i przelewamy do wymieszanych składników sypkich z masłem. Dodajemy żółtko, po czym dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
Konsystencję ciasta możemy „regulować”, dodając mąki lub mleka.
Filet kroimy w drobną kostkę, orzechy drobno siekamy, szpinak kroimy na mniejsze kawałki – wszystkie te składniki mieszamy, dodajemy kilka szczypt soli, pieprzu i ziół prowansalskich, po czym delikatnie podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Po podsmażeniu studzimy. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek drobno siekamy, oliwki kroimy w plasterki. Wszystkie składniki mieszamy.
Ciasto dzielimy na 2 części, po czym każdą rozwałkowujemy na okrągły placek.
Na połowie każdego z placków wykładamy farsz (nie do samej krawędzi!), po czym składamy ciasto na kształt półksiężyca i zagniatamy brzegi np. widelcem. Powierzchnię calzone smarujemy roztrzepanym jajkiem i oprószamy ziołami prowansalskimi.
Wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na około 15 minut (do ładnego zrumienienia się ciasta). Podawać z ulubionymi sosami.
SMACZNEGO!