Składniki:
Drożdże , 7 gr
Cukier, 1 łyżeczka
Sól, 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek, 1 łyżka
Mąka pszenna, 350 g
Letnia woda, 250 ml
Pomidor, 1 duży
Salami pieprzowe, 1/2 opakowania
Cebula, 1 duża
Papryczka chili, 1 sztuka
Ser żółty, 250 g
Przecier pomidorowy, 2 łyżki
Czosnek, kilka ząbków
Jogurt grecki, 1 opakowanie
Bazylia i oregano, kilka łyżeczek
Majonez, 1 łyżka
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Katarzyna (Lubliniec)
(Głosów: 69)
Drożdże zasypać cukrem i zalać 50 ml letniej wody. Pozostawić na 15 minut.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól i łyżkę oliwy z oliwek. Następnie po upływie 15 minut dodać drożdże i dolewać resztę 200 ml leniej wody wyrabiając jednocześnie ciasto. Wyrobione ciasto pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 30 minut. Po tym czasie wyrobić ponownie ciasto przez parę minut i rozwałkować na cienkie ciasto. Rozwałkowane ciasto przełożyć na okrągłą blaszkę, która wcześniej została posmarowana oliwą.
Ciasto posmarować przecierem pomidorowym, posypać oregano i wyłożyć składniki tj. cebulę pokrojoną w krążki, papryczkę chili, pomidor, salami. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 C na 25 minut bez termoobiegu. 10 minut przed końcem posypać startym żółtym serem. Podczas pieczenia się pizzy przygotować sos czosnkowo -bazyliowy. Posiekać czosnek, dodać jogurt grecki, dodać 1 łyżkę majonezu, doprawić solą i dodać bazylię. Wymieszać i gotowe. SMACZNEGO!