Składniki:
jaja, 6
cukier puder, 0,75 szkl
mąka, 1 szkl
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
aromat śmietankowy, 0,5 łyżeczki
jabłka, 1,5kg
opakowanie galaretki ananasowej lub agrestowej, gruszkowej, 1 szt
cukier, 1/3 szkl
duże jogurty naturalne, 2 szt
galaretka truskawkowa, 2 szt
śmietanka kremowa 30%lub 36 %, 500ml
cukier puder , 4 łyżki
żelatyna, 2 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Monika (Pińczów)
(Głosów: 29)
BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder ciągle miksując. Dodać żółtka, aromat i wymieszać krótko mikserem ustawionym na najniższych obrotach. Na wierzch przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo krótko, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25×36 cm (może być nawet trochę większa) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 C). Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia. MASA JABŁKOWA: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Starte jabłka przełożyć do rondelka, dodać cukier, masło i podgrzewać przez około 4-5 minut, mieszając, aż jabłka zmiękną. Dodać galaretkę w proszku i mieszać, aż się galaretka rozpuści, zdjąć z ognia. Ciepłe jabłka przełożyć na biszkopt i wyrównać, odstawić do ostygnięcia. MASA JOGURTOWA: Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w jednej szklance gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia. Przestygniętą galaretkę wymieszać z jogurtem i rozprowadzić masę jogurtową na ostygniętych jabłkach. Ciasto wstawić do lodówki na 1-2 godziny, aby masa jogurtowa trochę stężała. ŚMIETANA: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietankę ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Ciągle mieszając mikserem, powoli wlewać żelatynę. Gotową śmietankę rozsmarować na wierzchu masy jogurtowej i ciasto wstawać do lodówki na parę godzin. Podawać pokrojone w kwadraty.