Składniki:
Filet z piersi kurczaka Świat Drobiu, 400 g
por, 1 sztuka
kalafior, 0,5 sztuki
Jaja Ale Jaja, 2 sztuki
mąka pszenna, 5 łyżek
jogurt naturalny typu greckiego, Tolonis, 300 ml
suszona żurawina, 2 łyżki
masło, 0,5 łyżki
słodka papryka, 1 łyżeczka
tymianek Prymat, 0,5 łyżeczki
oregano Prymat, 1 łyżeczka
sól, 0,5 łyżeczki
pieprz, 0,5 łyżeczki
olej do smażenia, 0,5 szklanki
Pora myjemy, drobno kroimy i przesmażamy na maśle aż się delikatnie zrumieni. Kalafiora myjemy i dzielimy na małe różyczki, które drobno kroimy (nie używamy grubszych łodyg tylko same różyczki). Piersi kurczaka kroimy w małą kostkę, żurawinę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z jajkami, jogurtem i mąką. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Całość dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta, jeśli będzie za rzadka dodajemy mąki, a jeśli za sucha dodajemy jogurtu. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy łyżką porcje masy i lekko spłaszczamy formując placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano na niewielkim ogniu. Smacznego :)