Składniki:
masło, 125 g
cukier, 125 g
gorzka czekolada, 300 g
olej, 2 łyżki
jajka duże, 6
kakao, 2 łyżki
szczypta soli,
swieże owoce( wedlug uznania),
śmietana kremówka, 200 ml
serek mascarpone, 250 g
cukier puder, do posypania
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Malgorzata (Bydgoszcz)
(Głosów: 20)
Ciasto czekoladowe: Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (bez termoobiegu). Formę o średnicy 23-25 cm posmarować masłem. Do miski włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, wlać olej i dodać masło, rozpuścić, wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Do drugiej miski wbić 2 jajka oraz dodać żółtka z pozostałych 4 jajek (białka odłożyć). Do żółtek dodać kakao, sól i wymieszać, następnie wlewać mieszając roztopioną masę czekoladową. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Ubić pozostałe 4 biała na pianę, stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Na koniec piana ma być sztywna, gęsta i błyszcząca. Pianę dodać w dwóch partiach do masy czekoladowej i mieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników. Masę wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez ok 40 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić na kratkę. Podczas studzenia środek ciasta zapadnie się tworząc miejsce na krem i owoce. Gdyby się tak nie stało lub ciasto słabo opadło, można wydrążyć łyżeczką trochę środka. Ciasto czekoladowe należy całkowicie ostudzić przed wyłożeniem kremu. Wypełnienie: Do miski wlać zimną śmietankę, dodać mascarpone i cukier puder, ubijać mikserem na sztywną, gęstą i puszystą masę (w razie potrzeby dodać fix do bitej śmietany). Wyłożyć ją na całkowicie wystudzone ciasto, posypać owocami. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego ;)