Składniki:
mąka, 2 szkl.
jajka , 2 szt.
miód, 2 łyżki
cukier, 3/4 szkl.
soda oczyszczona, 1 łyżka
przyprawa piernikowa, pół opakowanie
masło, 1 łyżka
mleko, 1/3 szkl.
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor:
Katarzyna (Słupsk)
(Głosów: 1463)
Do przesianej mąki wlać rozpuszczony gorący miód. Wymieszać najlepiej nożem. Siekając dodawać po kolei : cukier, przyprawę i sodę. Gdy masa przestygnie - masło i jedno jajko. Zagniatając ciasto dolewamy po jednej łyżce mleko do momentu aż ciasto będzie gęste i twarde ( jak kruche ciasto). Nie musimy wlewać całego mleka. Ciasto wyrabiamy przez kolejne 10 min aż do momentu gdy będzie gładkie. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm, wycinamy foremkami kształty naszych pierników. Układamy nasze pierniki na wcześniej przygotowanej blaszce i układamy w odstępach 3 cm. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 minut.