Składniki:
mąka, 140g
masło, 100g
migdały, 50g
cukier puder, 75g
żółtko, 1szt.
mascarpone, 250g
śmietana kremówka, 150ml
cukierki krówki, 130g
truskawki, 500g
migdały w płatkach, 80g
mleko, 6 łyżek
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Andrzej (Wrocław)
(Głosów: 17)
Ciasto: Przesiać mąkę, następnie wymieszać ze zmielonymi migdałami i 50 g cukru pudru i posiekać z masłem. Dodać żółtko i szybko zagnieść jednolite ciasto (w razie potrzeby dodać łyżkę zimnej wody). Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i zostawić w lodówce na 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść na wysmarowaną masłem formę do tarty, zwracając uwagę by dokładnie wykleić spód i boki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 15 minut, aż spód podpiecze się na złoto. Nadzienie:
Posiekane krówki i mleko przełożyć do rondelka i podgrzewać mieszając, aż cukierki rozpuszczą się w mleku i powstanie gęsty sos. Odstawić do przestygnięcia. Kremówkę ubić na krem. Serek mascarpone wymieszać z pozostałym cukrem pudrem (25g) i dodać bitą śmietanę. Delikatnie wymieszać, dodając również połowę przestudzonego sosu krówkowego, połowę truskawek pokrojonych w ćwiartki i połowę uprażonych migdałów. Nadzienie przełożyć na upieczony i ostudzony kruchy spód. Ozdobić resztą truskawek, migdałów i pozostałym sosem krówkowym. Najlepiej podawać bezpośrednio po przyrządzeniu