Składniki:
masło klarowane Mleczna dolina , 150 g
cukier waniliowy , 1 opakowanie
mąka ziemniaczana, 3/4 szkl.
cukier, 1 szkl.
jajka, 3 szt.
mąka pszenna, 1/3 szkl.
proszek do pieczenia, 1 płaska łyżeczka
wiórki kokosowe, 100 g
soli, szczypta
woda, 1 łyżka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Anna (Żegocina)
(Głosów: 13)
Roztopić masło w rondelku, gotować na małym ogniu około 2 minut.
Odstawić z ognia i dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i łyżkę wody i mąkę ziemniaczaną.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Gdy masa przestygnie dodawać po jednym jajku i energicznie mieszać.
Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać i na końcu dodać kokos. Wszystkie składniki mieszać około 1 minuty.
Ciastem wypełnić foremki na babeczki i do każdej włożyć po 3 świeże maliny.
Wstawic do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i piec około 20 minut.