Przepis konkursowy

TORT ŚMIETANOWY Z TRUSKAWKAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
jajka, 7 sztuk
mąka pszenna, 1 szklanka
mąka ziemniaczana, 2/4 szklanki
cukier, 1 szklanka
cukier waniliowy, 1 opakowanie
śmietana kremówka 30%, 600 ml
cukier puder, 1,5 szklanki
serek , 400 g
truskawki, ok. 0,5 kg
wiórki kokosowe,
dżem truskawkowy,
woda z cytryną do nasączenia biszkoptu,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Aleksandra (Wrocław)
(Głosów: 6)


Zostań mistrzem kuchni

I Pieczemy biszkopt: Oddzielam żółtka od białek, ubijam na sztywną pianę. Dodaję po jednym żółtku wolno mieszając. Następnie dodaję cukier i cukier waniliowy miksuje. Dodaję mąkę, mąkę ziemniaczaną i mieszam delikatnie łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto biszkoptowe przelewam do silikonowej foremki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piekę 30-35 minut. II Masa do tortu: Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i delikatnie mieszam. Do masy dodaję po łyżce serka i dokładnie mieszam na wolnych obrotach. III Tort: Biszkopt przekrawam na 3 równe części. Biszkopt nasączam wodą z cytryną, następnie smaruje nasączony biszkopt dżemem truskawkowym i wykładam 1/3 masy. Następnie układam drugą część biszkoptu i ponownie nasączam i smaruje dżemem i dodaję masę, na górę ostatnią część biszkoptu, nasączam, smaruje dżemem i wykładam masę. Boki smaruję masą, następnie szpatułką dociskam wiórki kokosowe do boków tortu, oraz posypuje z wierzchu. Truskawki kroje na pół i układam na wierzchu tortu. Schładzam najlepiej całą noc w lodówce.
Lekka chmurka tortowa
Lekka chmurka tortowa
30-60 min. 4 średni
Głosów: 11
Nadziane kluski
Nadziane kluski
30 min. 6 łatwy
Głosów: 40
Domowe DROŻDŻÓWY + cafe LATTE
Domowe DROŻDŻÓWY +...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 20
Dorsz z suszonymi pomidorami
Dorsz z suszonymi...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 4210
Sernik budyniowy z mascarpone
Sernik budyniowy z...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 246
SŁODKI PAJĄCZEK-TORCIK TIRAMISU
SŁODKI PAJĄCZEK-TORCIK...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 28