Składniki:
jajka, 7 sztuk
mąka pszenna, 1 szklanka
mąka ziemniaczana, 2/4 szklanki
cukier, 1 szklanka
cukier waniliowy, 1 opakowanie
śmietana kremówka 30%, 600 ml
cukier puder, 1,5 szklanki
serek , 400 g
truskawki, ok. 0,5 kg
wiórki kokosowe,
dżem truskawkowy,
woda z cytryną do nasączenia biszkoptu,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Aleksandra (Wrocław)
(Głosów: 6)
I Pieczemy biszkopt: Oddzielam żółtka od białek, ubijam na sztywną pianę. Dodaję po jednym żółtku wolno mieszając. Następnie dodaję cukier i cukier waniliowy miksuje. Dodaję mąkę, mąkę ziemniaczaną i mieszam delikatnie łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto biszkoptowe przelewam do silikonowej foremki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piekę 30-35 minut. II Masa do tortu: Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i delikatnie mieszam. Do masy dodaję po łyżce serka i dokładnie mieszam na wolnych obrotach. III Tort: Biszkopt przekrawam na 3 równe części. Biszkopt nasączam wodą z cytryną, następnie smaruje nasączony biszkopt dżemem truskawkowym i wykładam 1/3 masy. Następnie układam drugą część biszkoptu i ponownie nasączam i smaruje dżemem i dodaję masę, na górę ostatnią część biszkoptu, nasączam, smaruje dżemem i wykładam masę. Boki smaruję masą, następnie szpatułką dociskam wiórki kokosowe do boków tortu, oraz posypuje z wierzchu. Truskawki kroje na pół i układam na wierzchu tortu. Schładzam najlepiej całą noc w lodówce.