Przepis konkursowy

CURRY DYNIOWE Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Pierś z kurczaka, 500 g
Dynia, 500 g
Szpinak mrożony, 150 g
Cebula czerwona, 1 sztuka
Pomidory krojone z puszki, 1 sztuka
Mleko kokosowe, 1 puszka
Oliwa z oliwek, 4 łyżki
Curry, 5 łyżeczek
Sól, 2 łyżeczki
Papryka chilli (suszona), 1 łyżeczka
Imbir, 2 cm
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Natalia (Poznań)
(Głosów: 64)


Zostań mistrzem kuchni

Dynię pokroić w kostkę (1x1cm), cebulę poszatkować. Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kostkę (2x2cm). Imbir przecisnąć przez praskę, połączyć z przyprawami. Rozgrzać patelnię, wlać na nią oliwę z oliwek. Następnie dodać przyprawy z imbirem. Po minucie dodać cebulkę i zeszklić. Po 2 minutach dodać pokrojoną pierś z kurczaka. Po kilku minutach dodać dynię i prażyć przez kolejne 10 minut. Gdy dynia zmięknie, dodać szpinak i odsączone pomidory z puszki. Po chwili zalać wszystko mlekiem kokosowym. Smażyć do momentu odparowania wody i zgęstnienia sosu. W międzyczasie ugotować ryż jaśminowy we wrzącej wodzie (12 minut). Sos serwować z ciepłym ryżem. Smacznego!
Polędwiczki drobiowe w cieście curry z sosem jogurtowym
Polędwiczki drobiowe w...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 130
SAŁATKA WARZYWNA
SAŁATKA WARZYWNA
30 min. 2 łatwy
Głosów: 163
Domowy chleb z miodem i płatkami owsianymi
Domowy chleb z miodem...
30-60 min. 8 średni
Głosów: 1767
Babeczki czekoladowe z wiśniami i kremem waniliowym
Babeczki czekoladowe z...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 229
Tort Śmietankowa borówka
Tort Śmietankowa borówka
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 37
Jajka pod pierzynką z brokuła.
Jajka pod pierzynką z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 56