Składniki:
Pierś z kurczaka, 500 g
Dynia, 500 g
Szpinak mrożony, 150 g
Cebula czerwona, 1 sztuka
Pomidory krojone z puszki, 1 sztuka
Mleko kokosowe, 1 puszka
Oliwa z oliwek, 4 łyżki
Curry, 5 łyżeczek
Sól, 2 łyżeczki
Papryka chilli (suszona), 1 łyżeczka
Imbir, 2 cm
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Natalia (Poznań)
(Głosów: 64)
Dynię pokroić w kostkę (1x1cm), cebulę poszatkować. Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kostkę (2x2cm). Imbir przecisnąć przez praskę, połączyć z przyprawami. Rozgrzać patelnię, wlać na nią oliwę z oliwek. Następnie dodać przyprawy z imbirem. Po minucie dodać cebulkę i zeszklić. Po 2 minutach dodać pokrojoną pierś z kurczaka. Po kilku minutach dodać dynię i prażyć przez kolejne 10 minut. Gdy dynia zmięknie, dodać szpinak i odsączone pomidory z puszki. Po chwili zalać wszystko mlekiem kokosowym. Smażyć do momentu odparowania wody i zgęstnienia sosu. W międzyczasie ugotować ryż jaśminowy we wrzącej wodzie (12 minut). Sos serwować z ciepłym ryżem. Smacznego!