Składniki:
kasza jaglana , 4 łyżki
puree z dyni, 6 łyżek
jogurt naturalny, 4 łyżki
sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie, 10g
skrobia ziemniaczana, 1 łyżka
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Kinga (Wysokie Mazowieckie)
(Głosów: 10)
Kaszę płuczemy i gotujemy w 1,5 szklanki gotującej się wody. Po ugotowaniu odkładamy do wystudzenia. Do miseczki dodajemy kaszę, puree*, skrobię i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. *Dynię przekrawamy na pół, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy ok. 35-40 minut w temp. 180 stopni, aż kawałki będą miękkie (sprawdzamy co jakiś czas widelcem). Po ostudzeniu obieramy ze skórki i miksujemy na gładką masę w blenderze.