Składniki:
mąka, 200 g
masło lub margaryna, 100 g
żółtko, 1 szt.
sól, szczypta
jaja, 4 szt.
śmietana, 300 ml
ser żółty, 150g
czosnek (ząbki), 2-3 szt.
pieczarki, 250g
oregano, szczypta
oliwa, 4 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Anna (Chojnów)
(Głosów: 58)
Do mąki dodajemy masło,żółtko, odrobinę wody i sól. Zagnieść ciasto, uformować z niego kulę i zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. W między czasie podsmażamy na oliwie lub oleju pokrojone w plasterki lub jak kto woli pieczarki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać podsmażone pieczarki razem z jajkami, serem, śmietaną i przyprawami (oregano, sól,pieprz) Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkujemy j na grubość około 1 centymetra i przekładamy do formy na tartę, wysmarowanej masłem. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec około 15-20 minut. Po upieczeniu ciasta, wykładamy na nie przygotowane nadzienie z pieczarek i pozostałych składników i pieczemy kolejne 20 - 25 minut.