Przepis konkursowy

TARTA MIĘSNO-WARZYWNA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka, 200 g
masło lub margaryna, 100 g
żółtko, 1 szt.
sól, szczypta
jaja, 4 szt.
śmietana, 300 ml
ser żółty, 150g
czosnek (ząbki), 2-3 szt.
pieczarki, 250g
oregano, szczypta
oliwa, 4 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor: Anna (Chojnów)
(Głosów: 58)


Zostań mistrzem kuchni

Do mąki dodajemy masło,żółtko, odrobinę wody i sól. Zagnieść ciasto, uformować z niego kulę i zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. W między czasie podsmażamy na oliwie lub oleju pokrojone w plasterki lub jak kto woli pieczarki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać podsmażone pieczarki razem z jajkami, serem, śmietaną i przyprawami (oregano, sól,pieprz) Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkujemy j na grubość około 1 centymetra i przekładamy do formy na tartę, wysmarowanej masłem. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec około 15-20 minut. Po upieczeniu ciasta, wykładamy na nie przygotowane nadzienie z pieczarek i pozostałych składników i pieczemy kolejne 20 - 25 minut.
Kremowa zupa z dyni
Kremowa zupa z dyni
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 2476
Biszkoptowa bomba
Biszkoptowa bomba
30 min. 2 łatwy
Głosów: 2
Ciasto czekoladowe z gruszką
Ciasto czekoladowe z...
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 4008
Placki po węgiersku
Placki po węgiersku
30-60 min. 4 średni
Głosów: 18
Polędwiczka wieprzowa z cukinią i kurkami
Polędwiczka wieprzowa...
pow. 60 min. 2 średni
Głosów: 23
RUNO LEŚNE
RUNO LEŚNE
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 16