Przepis konkursowy

TARTA SZPINAKOWA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Mąka, 140 g
Jogurt naturalny, typu greckiego, 50 g
Jajko, 2 szt.
Sól, 1/2 łyżeczki
Proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
Pieprz ziołowy, 1 lub 2 łyżeczki
Olej lub oliwa z oliwek, 1 łyżeczka
Szpinak mrożony , 300g
Papryka czerwona pokrojona w kostkę, 1/4 szkl.
Cebula, 1 szt. średniej wielkości
Czosnek, 1 duży ząbek
Żółty ser, kawałek do starcia na wierzch tarty
Pomidor, 1 szt. średniej wielkości
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Agnieszka (Poznań)
(Głosów: 21)


Zostań mistrzem kuchni

Spód: Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sól, pieprz ziołowy, wymieszać. Do sypkich produktów dodać 40 g jogurtu naturalnego, 1 jajko i olej. Całość wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Ciasto podpiec w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Szpinak wrzucić na patelnię i dusić do momentu, aż się rozmrozi. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oraz przyprawić solą i pieprzem ziołowym. Całość dusić na patelni ok. 10 minut, następnie dodać 1 jajko i 10 g jogurtu naturalnego, wymieszać. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę i dodać do masy szpinakowej. Kiedy ciasto się podpiecze wyjąć z piekarnika, wystudzić, przełożyć farszem, na górę zetrzeć odrobinę żółtego sera, tak by pokryło całość. Piec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Pieczarki faszerowane
Pieczarki faszerowane
30-60 min. 4 średni
Głosów: 132
Jesienny krokiet
Jesienny krokiet
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 3
Babeczki z kremem z białej czekolady i mascarpone
Babeczki z kremem z...
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 2
Pieczony schab w pomidorkach suszonych
Pieczony schab w...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 27
Jajka po Warszawsku
Jajka po Warszawsku
30-60 min. 4 średni
Głosów: 4347
Bułeczki z nektarynkami
Bułeczki z nektarynkami
pow. 60 min. 2 łatwy
Głosów: 7