Składniki:
Polędwica wiepszowa, 0,5 kg
ziemniaki, 8-10 szt.
cebula, 2 szt.
papryka czerwona, 1 szt.
mąka przenna, 1,2 szkl.
jajko, 2 szt.
piepsz, szczypta
sól, szczypta
oregano, szczypta
bazylia, szczypta
ser żółty , 450 g
olej do smażenia, 1 szkl.
woda, 2/3 szkl.
liść laurowy, 2-3 szt.
ziele angielskie, 3-4 szt.
buraczki wiórki, 1 słoik
ogórek zielony, 1 mały
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Joanna (Katowice)
(Głosów: 18)
Ziemniaki obrać i zetrzeć na małych łezkach wraz z obraną cebulą. Do startych ziemniaków dodać 2 jajka, szczyptę soli i pieprzu. Następnie dodajemy powoli mąkę i mieszamy (aż ciasto przestanie być lejące). Odstawiamy na chwilę na bok. Polędwicę myjemy, kroimy na większą kostkę, następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i dolewamy trochę wody, ziele angielskie i liście laurowe i dusimy pod przykryciem około 30-40 min. W tym czasie możemy rozgrzać patelnię z olejem i zacząć smażyć placki na złoty kolor. Kiedy mięso jest miękkie, wtedy dodajemy przyprawy prymat: bazylię ostrą i oregano oraz pieprz i sól. Dolewamy trochę wody do mięsa, do słoiczka dajemy łyżkę mąki i trochę zimnej wody (wszystko razem mieszamy potrząsając słoiczkiem) i stopniowo wlewamy do mięsa mieszając. Kroimy paprykę na paski i dodajemy je do sosu i chwilę dusimy. Na dużych łezkach trzemy ser. Bierzemy talerz i na nim wykładamy usmażone wcześniej placki potem lejemy sos, następnie starty ser, potem znowu placki sos i ser. Buraczki wykładamy obok potrawy z ogórka robimy ozdobę (którą można zjeść).
Smacznego!