Składniki:
mąka (pszenna lub tortowa), 500 g
masło, 250 g
jajko, 1 sztuka
cukier, 150 g
biała czekolada, 2 tabliczki
śmietana kremówka (30% lub 36%), 300 ml
maliny, 500 g
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Sandra (Toruń)
(Głosów: 24)
Ciasto na tartę (mąka 300 g, masło 150g, jajko i cukier 50 g) zagniatamy razem aż wyjdzie zwarta masa. Następnie wkładamy na ok 1 h do lodówki (można też na pół godziny do zamrażalnika). Po wyjęciu ciasto wałkujemy i układamy na formie do tarty (ja użyłam formy o średnicy 25 cm) a następnie nakłuwamy widelcem. Na wierzch tarty układamy groch (lub ryż lub fasolę) i wstawiamy od nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 20 minut. W tym czasie przygotowujemy krem z białej czekolady i śmietany. Czekoladę rozpuszczamy w śmietanie w kąpieli wodnej (rondelek ze śmietaną i czekoladą ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą). Po wyjęciu podpieczonego ciasta z piekarnika wyrzucamy groch (lub ryż lub fasolę) i układamy na całej powierzchni maliny, które następnie zalewamy gotowym kremem. Na koniec przygotowujemy kruszonkę z pozostałego masła (100 g), cukru (100 g) i mąki (200 g). Wszystko zacieramy razem i po otrzymaniu okruchów rozsypujemy na ciasto. Całość ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 30-35 minut.