Składniki:
jajka roz. L (żółtka oddzielić od białek), 2 szt.
mąka, 2 szkl.
mleko kokosowe, 2 szkl.
olej roślinny, 1/3 szkl.
proszek do pieczenia, 1 i 1/2 łyżeczki
ekstrakt waniliowy, 1 łyżeczka
cukier puder, 2 łyżki
sól, szczypta
śmietana UHT 36%, 500 ml
serek mascarpone, 250 g
cukier puder, 1/2 szkl.
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Aneta (Bytom)
(Głosów: 289)
Włączyć gofrownicę (o mocy 1000 W). Do dużego naczynia wlać olej, mleko kokosowe, żółtka, wanilie i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz 2 łyżki cukru pudru. Wszystkie składniki zmiksować na jednolita puszystą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Smażyć gofry w nagrzanej gofrownicy przez ok 2 – 3 minuty z każdej strony. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypać 1/2 szklanki cukru pudru. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i ubijać ok 1 min. Przestudzone gofry podawać z kremem i ulubionymi dodatkami/owocami. Smacznego!