Składniki:
makaron muszelki, 25 dkg
mięsa mielone, 50 dkg
pieczarki, 30 dkg
kukurydza, 1 szt
koncentrant pomidorowy, 1 szt
woda, 600 ml
jogurt naturalny, 100 ml
mąka pszenna, 2 łyżki
papryka czerwona, 0.5 szt
żółty ser, 30 dkg
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Anna (Sukowy 3 , 88-150 Kruszwica)
(Głosów: 3991)
Makaron ugotować. Mięso mielone usmażyć z pokrojoną cebulką. Oddzielnie usmażyć pieczarki i paprykę. Do mięsa dodać odcedzoną kukurydzę, pieczarki, paprykę i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Podlać wodą i wymieszać. Dusić 3 minuty. Doprawić. Muszle nadziać farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym( oczywiście naczynie wysmarować tłuszczem). Do garnka wlać Jogurt wymieszać z wodą, mąką i 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowego. Zagotować i dodać trochę startego żółtego sera. Zalać muszle i posypać startym żółtym serem. Piec ok 35 minut w temperaturze 180 stopni C.