Przepis konkursowy

SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY
Zdjęcie przepisu
Składniki:
białej kapusty, 3,5 kg
marchewki, 3
cebule, 2
oliwa z oliwek, 250 ml
octu, 1 szklanka
cukru, 1 szklanka
wody przegotowanej, 4 szklanki
czosnku przecisnąć przez praskę, 4 ząbki
soli, 2,5 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor: aneta (żerkowice)
(Głosów: 1)


Zostań mistrzem kuchni

Kapustę szatkujemy, marchewki ścieramy i cebulkę kroimy w piórka. Tak przygotowane składniki zalewamy szklanką oleju i zostawiamy na około godzinę.Przygotowanie zalewy: 1 szklanka octu; 1 szklanka cukru; 4 szklanki wody przegotowanej; 4 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę; 2,5 łyżki soli. Tak przygotowaną zalewę doprowadzamy do wrzenia. Kiedy nasza kapusta z resztą składników przeleżała sobie zalana olejem przez godzinkę, zalewamy gorącą zalewą całość naszej surówki. Zostawiamy całość jeszcze na godzinkę, aby lepiej się przegryzła. Po godzinie surówkę przekładamy do pojemników, pamiętajmy żeby surówka w pojemniku była zalana zalewą wtedy cały czas będzie świeża i unikniemy jej zepsucia. Jeśli Wasza surówka trafiła już do pojemników, umieszczamy ją w lodówce i możemy się cieszyć pyszną surówką przez około 3 tygodnie.
Tilapia filet smazony z frytkami
Tilapia filet smazony...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 10
Chrupiący falafel z grillowanym bakłażanem i humusem
Chrupiący falafel z...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 1933
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
Zupa dyniowa z...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 19
Sałatka z piersi kurczaka
Sałatka z piersi kurczaka
30 min. 8 łatwy
Głosów: 1747
Tort
Tort
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 80
Biszkopt z kremowym musem czekoladowym
Biszkopt z kremowym...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 33