Przepis konkursowy

PIRAMIDKA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
MASŁO 82 %, KOSTKA
JAJKA, 4 SZT
CUKIER PUDER, 3/4 SZKLANKI
SER BIAŁY PÓŁTŁUSTY, 3 KOSTKI
CUKIER WANILIOWY, 1 SZT
KAKAO, 4 ŁYŻKI
MLEKO, 2 ŁYŻKI
MĄKA ZIEMIACZANA, 1 ŁYŻKA
CUKIER, 10 DAG
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Zbigniew (Poznań)
(Głosów: 79)


Zostań mistrzem kuchni

Ser najlepiej zmielić, ale ja nie mam specjalnej maszynki więc używam do tego zadania blender. Najpierw widelcem rozgniatam ser na mniejsze kawałki, a później ucieram go blenderem z innymi składnikami. Do sera dodać żółtka, miękkie masło (3/4 kostki ) oraz cukier. Połączyć wszystko w jedną masę za pomocą blendera. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao (2 łyżki) i wymieszać. Na pierwszą warstwę wziąć 15 herbatników i ułożyć obok siebie ( najlepiej na folii aluminiowej na czymś sztywnym) tak żeby utworzyły prostokąt 3 herbatniki x 5 herbatników połączone krótszymi bokami. Żeby to stało się jaśniejsze - kiedy patrzymy na ułożony prostokąt widzimy 3 herbatniki poziomo i 5 herbatników pionowo, wszystkie mają się ze sobą stykać. Na herbatnikach rozsmarować warstwę białego sera. Delikatnie gdyż lubią się rozjeżdżać. Ułożyć kolejną warstwę 12 herbatników tym razem łącząc je dłuższym bokiem. Posmarować je ciemną masą. Brzegowe herbatniki zaginamy do środka tak żeby się ich końce ze sobą stykały. Brzegowe czyli te w rzędzie po 3 sztuki, na środku ma zostać rząd 1x5, boczne herbatniki mają utworzyć piramidkę. Piramidkę na koniec polewamy polewą którą przygotowujemy topiąc podane składniki, często mieszając powstający płyn, ale uwaga nie można dopuścić do zagotowania tej mikstury bo może się zważyć. Po połączeniu się wszystkich składników, polewę odstawiamy z ognia i mieszamy do ostudzenia najlepiej wstawiając garnek z polewą do zimnej wody. Jak tylko zgęstnieje należy nią oblać piramidkę. POLEWA: 1/3 masła, 10 dag cukru, 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mleka, 2 łyżki kakao. Wstawiamy na 12 h do lodówki i czekamy, aż herbatniki zmiękną. Smacznego!
Aromatyczny łosoś pod indyjską chmurką
Aromatyczny łosoś pod...
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 4402
Wieżyczki drobiowe ze szpinakiem, serem i suszonymi pomidorami
Wieżyczki drobiowe ze...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 1700
Ryż z kurczakiem
Ryż z kurczakiem
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 15
Risotto z grzybami
Risotto z grzybami
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 130
Makaron zapiekany ze szpinakiem i łososiem
Makaron zapiekany ze...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 20
Nadziane kluski
Nadziane kluski
30 min. 6 łatwy
Głosów: 40