Składniki:
filet z łososia, 2
sól morska, szczypta
oliwa z oliwek, ok. 3 łyżek
jogurt grecki, ok. 450g
czosnek, 1-2 ząbki
imbir świeży (ewentualnie w proszku), ok. 5 cm kawałek (lub 2łyżeczki w proszku)
kumin, ok. 2 łyżeczek
kurkuma, ok. 3 łyżeczek
pieprz, ok. pół łyżeczki
słodka papryka w proszku, ok. 1 łyżeczka
pieprz cayenne, ok. 1 łyżeczka
kolendra w proszku, ok. 1 łyżeczka
cynamon, ok. 1 łyżeczka
ziarna gorczycy, ok. 1 łyżeczka
cebula, 1
soczewica w puszce, 2 puszki
ogórek długi swieży, połówka
mięta świeża, 1 garść
limonka, 1
szpinak, 4 garści
pomidor, 4
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Krystyna (Poznań)
(Głosów: 4402)
Na początek należy przygotować marynatę do ryby - w misce łączymy 150 g jogurtu naturalnego (resztę zostawić na sos miętowy), czosnek (przeciśnięty przez praskę), imbir (około 2 cm zetrzeć), po łyżeczce kuminu, papryki i kurkumy, świeżo mielony pieprz i pół łyżeczki cayenne. Filety przekrawamy na pół, zanurzamy w marynacie skórą do góry, tak by skóra nie była w niej zanurzona (nie będzie się wtedy przyklejać do patelni podczas smażenia). Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę, by rybka się zamarynowała. W międzyczasie jak marynuje się ryba, przygotowujemy chmurkę: łączymy pozostały jogurt, starty i lekko odciśnięty ogórek oraz posiekane listki mięty. Wstawiamy do lodówki, by chmurka się schłodziła. Następnie przygotowujemy składniki na soczewicę: cebulę kroimy w kostkę, ścieramy pozostałą część imbiru; najpierw na rozgrzaną patelnię wrzucamy przyprawy: łyżkę kurkumy, po ok. łyżeczce kuminu, kolendry, cynamonu, gorczycy i ok. pół łyżeczki pieprzu cayenne. Prażymy przez parę sekund, podlewamy ok.1 łyżką oliwy, dodajemy cebulę i imbir, podsmażamy, aż cebula będzie miękka i wrzucamy odsączoną z wody soczewicę. Podsmażamy aż soczewica się podgrzeje. Odstawiamy na bok, lub utrzymujemy na bardzo małym ogniu, żeby była ciepła. Rozgrzewamy oliwę na drugiej patelni - łososia wyjmujemy z marynaty, skórę oprószamy solą, i smażymy łososia skórą do dołu przez około 3 minuty. Przewracamy i smażymy, aż łosoś będzie gotowy. Pomidory kroimy, układamy na talerzach, dodajemy szpinak i po ćwiartce limonki. Łososia układamy na soczewicy, a chmurkę jako dodatek na pomidorki i rybę. Skrapiamy całość oliwą. Smacznego!