Składniki:
Filet z piersi z kurczaka Świat Drobiu, 4 szt.
szpinak, 450 g
ser feta, 150 g
ser ricotta, 50 g
żółtko, 1 szt.
suszone pomidory, 4 szt.
bułka tarta , 2 łyżki
sól,
pieprz,
rozmaryn,
masło, 2 łyżki
czosnek, 2 ząbki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Kasia (Strzebiń)
(Głosów: 1700)
Rozmrożony szpinak dusić na maśle, na małym ogniu, aż zmięknie. Odsączony szpinak posiekać połączyć bułką tartą, żółtkiem i czosnkiem. Doprawić do smaku pieprzem i solą (wg uznania). Umyte mięso rozbić tłuczkiem, oprószyć pieprzem, solą i rozmarynem. Na każdym kawałku mięsa rozłożyć szpinak, fetę, a w środku położyć odsączone pomidory. Zwinąć roladki, spiąć wykałaczką i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Zapiekać ok. 35 minut w 180 stopniach. Wyjąć i trzymać w cieple. Przed podaniem przeciąć je na pół po ukosie.
Polecam do wieżyczek sos śmietankowy z dodatkiem sera żółtego, ziemniaczane kokosanki i gotowany brokuł.