Składniki:
filety z piersi kurczaka Świat Drobiu, 2 szt.
duża cukinia, 1 szt.
cebula, 1 szt.
mleko, 0,75 szkl.
mąka na pizzę włoską, 1 szkl.
jajko, 1-2 szt.
jogurt naturalny typy greckiego, 2 łyżki
majonez, 1 łyżka
Słodka mielona papryka,
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Justyna (Limanowa)
(Głosów: 10)
Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem a następnie kroimy w kostkę. Cukinię obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy nadmiar wody. Cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę. Kurczaka, cukinię, cebule przekładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi (wg uznania). Z mleka, mąki, jogurtu, jajka, majonezu, słodkiej papryki przygotowujemy ciasto (miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji). Tak przygotowane ciasto łączymy z przygotowanym mięsem, cukinią, cebulą. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy średniej wielkości kotleciki. Kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor. Po upieczeniu nadmiar tłuszczu odsączamy ręcznikiem papierowym.