Składniki:
jaja, 6
cukier, 1 szklanka
olej, 1 szklanka
woda gazowana, 1 szklanka
mąka, 3 szklanki + 3 łyzki
kakao, 2 łyzki
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
jogurt naturalny, 600 ml
galaretka malinowa, 2 op.
maliny, 250 ml
tabliczka czekolady, 2 szt
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Joanna (Sosnowiec)
(Głosów: 2)
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i żółtka. Mąkę, olej, wodę dodajemy na przemian w małych porcjach. Mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao a do drugiej 3 łyżki mąki. Ciasto wylewamy na blaszkę na przemian, 2 łyżki białego, na to 2 łyżki ciemnego. Pieczemy w temp. 175-180 stopni około 60 minut. W szklance wrzątku rozpuszczamy galaretki, schładzamy. Mieszamy z jogurtem. Wystudzone ciasto przekrawamy, przekładamy kremem jogurtowym, do którego wrzucamy maliny(parę pozostawiamy do dekoracji). Roztapiamy czekoladę, Malujemy ciasto układając maliny...pyyyycha, polecam:-)