Składniki:
jajka, 4 szt
drobnego cukru, 130g
mąki pszennej, 100g
mąki ziemniaczanej, 33g
bardzo mocnej kawy, 150ml
likieru amaretto, 80ml
serka mascarpone , 750g
śmietany kremówki , 150 ml
drobnego cukru, 100 g
ekstraktu z wanilii, 2 łyżeczki
gorzkiej czekolady, 100 g
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Anna (Krzywdy)
(Głosów: 7)
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy (białka) na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno wszystkie żółtka. Następnie przerywamy miksowanie. Dodajemy przesypaną przez sito mąkę pszenną i ziemniaczaną i wszystko mieszamy delikatnie łyżką, aż masa będzie jednolita. Formę ciasta smarujemy tłuszczem (tylko dno, bez boków) i wykładamy papierem do pieczenia. Całość przelewamy do formy. Pieczemy w 170 C ok. 30-40 min. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy/rzucamy ciasto na ziemię z wysokości ok. 60 cm co sprawi ze nie opadnie. Gdy ostygnie wyjmujemy z formy i kroimy na trzy blaty (części). NASĄCZENIE: Do gorącej kawy dodać likier amaretto, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. MASA: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt waniliowy. Serek mascarpone wyłożyć do miski, dodać ubitą śmietanę i całość delikatnie lecz dokładnie wymieszać łyżką. Czekoladę zetrzeć na największych oczkach tarki. WYKONANIE TORTU: Pierwszy blat ciasta umieszczamy na paterze, nasączamy 1/3 kawy z likierem, rozsmarowujemy ok. 1/3 masy i posypujemy 1/3 częścią startej czekolady. Na to kładziemy drugą część ciasta i czynności powtarzamy. Na koniec boki tortu smarujemy pozostałym kremem.