Składniki:
jabłka, 2 średnie
pierś kaczki, 2 szt.
pomarańcze, 2
ryż brązowy, 100g
wino białe wytrawne, 150ml
oliwa z oliwek, 1 łyżka
musztarda, 1 łyżka
imbir świeży starty, 1 łyżka
czosnek, 1 ząbek
sos sojowy jasny, 50ml
masło klarowane, 1 łyżeczka
cytryna, 1/2 szt.
biały pieprz, szczypta
marchew, 2 sztuki
kapusta biała, 1kg
jogurt naturalny, 200ml
majonez, 1 łyżka
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor:
Agata (Kraków)
(Głosów: 38)
Piersi kaczki ponacinać na krzyż na części ze skórą (uważać, aby nie przeciąć mięsa, samą warstwę skóry, wówczas mięso nie będzie suche). Włożyć do miski, zalać sosem sojowym, doprawić pieprzem, odstawić do marynowanie na co najmniej 1 godzinę. Kiedy mięso się marynuje zetrzeć na tarce świeży imbir ( kawałek wielkości kciuka) oraz ząbek czosnku. Surówka Colesław: Na tarce zetrzeć obrane marchwie i białą kapustę. Jogurt naturalny wymieszać z łyżką majonezu, solą, czarnym pieprzem. Wymieszać z warzywami, odstawić na parę godzin do lodówki. Glazura jabłkowa: Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę. W rondelku rozpuścić masło, podsmażać na nim jabłka, zmniejszyć ogień i lekko dusić do miękkości podlewając 50 ml wina wytrawnego. Gdy jabłka zmiękną dodać sok z połówki cytryny. Gdy jabłka będą zupełnie miękkie odstawić je do wystygnięcia. Kiedy będą już lekko schłodzone przełożyć do blendera, dodać solidną łyżkę musztardy, szczyptę białego pieprzu i zblendować na gładką masę. Kaczka: Na patelni rozgrzać jedną łyżkę oliwy z oliwek. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć starty imbir i czosnek. Gdy lekko się zrumienią wyłożyć na patelnię kaczkę, skórą do dołu. Smażyć aż do zbrązowienia skórki i wytopienia się większości tłuszczu ze skóry. Odwrócić i chwilę podsmażyć z drugiej strony. Przełożyć piersi do małej brytfanki. Nie pozbywać się wytopionego tłuszczu z kaczki. Kaczkę posmarować z wierzchu ok. 0,5 cm warstwą glazury jabłkowej. Sos: Z jednej z pomarańczy wykrawamy cząstki tak, aby były bez błonek. Drugą rozkrajamy na pół, wyciskamy sok. Cząstki wrzucamy na patelnię z wytopionym tłuszczem z kaczki, dolewamy sok z pomarańczy, 100 ml wytrawnego białego wina oraz sos sojowy w którym marynowaliśmy kaczkę. Nie należy dosalać już sosu (sos sojowy jest słony sam w sobie). Dodać szczyptę pieprzu lub chilli jeśli ktoś woli ostrzejsze smaki. Sos doprowadzić do wrzenia, pogotować 5 minut i przelać do brytfanki z kaczką. Piec 25 min w 190 stopniach. W międzyczasie ugotować ryż w osolonej wodzie. Przy podaniu polać ryż sosem. Gałązka oregano do ozdoby. Smacznego!