Składniki:
ciasto francuskie, 1 opak.
jabłka , 4 szt.
cynamon, 1 łyżka
cukier, 1 szkl.
woda, 3 szkl.
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Iwona (Sławków)
(Głosów: 131)
Jabłka dzielimy na ćwiartki, usuwamy środek i kroimy w cienkie plasterki.
W garnku gotujemy wodę z cukrem. Do powstałego syropu wkładamy jabłka
i gotujemy ok. 5 min, aż zmiękną. Odcedzamy.
Ciasto francuskie posypujemy cynamonem, cukrem i dzielimy na ok. 2 cm paski. Na każdy pasek nakładamy plasterki jabłek tak, aby na siebie nachodziły.
Paski rolujemy i układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową i posmarowaną tłuszczem. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 190 stopni.