Składniki:
filet z piersi kurczaka, 2 podwójne
smalec, 1/4 kostki
śmietana 12 %, 170 g
mąka, 1 łyżka
cebula, 1 sztuka
pomidor , 1 sztuka
czosnek, 1 ząbek
liść laurowy, 1 sztuka
angielskie ziele, 5 sztuk
sól, pieprz, jarzynka, majeranek, do smaku
makaron o smaku szpinaku i pomidorów, 200 g
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Łucja (Gdynia)
(Głosów: 186)
Smalec roztopić na patelni. Filety pokroić w dużą kostkę i wrzucić
na rozgrzany tłuszcz. Dolać 1/2 szklanki wody. Cebulę pokroić w
kosteczkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, dowolnie pokroić i
razem z cebulą rozsypać na mięsie. Czosnek rozgnieść, dodać do
gulaszu. Wrzucić liść laurowy, kilka ziarenek angielskiego ziela i
przyprawy. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa od czasu do czasu
dolewając przegotowaną wodą. Mąkę rozprowadzić w kubeczku z małą
ilością zimnej wody , dodać śmietanę i wymieszać. Całość wlać do
patelni m rozmieszać i gotować przez 2 - 3 minuty. Makaron ugotować
osobno w osolonej wodzie. Gulasz podawać z gotowym makaronem rurką.