Składniki:
masło, 0,5 kostki
mąka pszenna, 2 szkl.
cukier, 1 szkl.
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
żółtka Ale Jaja, 2 szt.
kwaśna śmietana 18%, 2 łyżki
oliwa z oliwek, 1 łyżka
jabłka, 2 szt.
cynamon Prymat, 2 łyżki
mleko, 0,5 litra
budyń śiatankowy, 1 szt.
miód lipowy wielokwiatowy, 2 łyżki
tłuszcz do wysmarowania formy, 1 łyżka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Kasia (Konin)
(Głosów: 271)
Masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtka, kwaśną śmietanę, oliwę i cynamon przełożyć do miski. Dobrze zagnieść na jednolite ciasto. Formę od tarty posmarować tłuszczem. Następnie ciasto rozłożyć równomiernie w wysmarowanej formie wylepiając również brzegi. Ponakłuwać widelcem. Budyń ugotować z 0,5 litra mleka według przepisu na opakowaniu. Gorący wylać na ciasto. Jabłka umyć, osuszyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Plasterki jabłek poukładać na ciepłym budyniu. Przesmarować je z wierzchu miodem. Tartę piec 30 minut w 180 st. C. Ostudzić.