Przepis konkursowy

RAVIOLI Z ŻÓŁTKIEM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka typ 400, 1 szklanka
jajo, 1
woda, 4 łyżki
sól, szczypta
żółtka, 2
cebulka, 1
masło, 70 g
serek ricotta, 200 g
świeża bazylia, kilka listków
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Agnieszka (Nidzica)
(Głosów: 818)


Zostań mistrzem kuchni

Wstawiamy duży garnek z wodą, dosypujemy pół łyżeczki soli i wlewamy łyżeczkę oleju. Przygotowujemy makaron: zagniatamy mąkę, sól, jajo i wodę na gładką kulę. Rozwałkowujemy bardzo cieniutko, wycinamy 4 krążki o średnicy około 10 cm. Na 2 krążki nakładamy serek ricotte - nakładamy na sam środek, pośrodku robimy dołek do którego wbijamy żółtko. Tak przygotowane krążki przykrywamy drugim krążkiem i sklejamy boki. Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 10 minut. W tym czasie przygotowujemy zasmażkę z masła i posiekanej cebulki. Po 10 minutach wyciągamy nasze danie na talerz, posypujemy cebulką z patelni i polewamy roztopionym masełkiem. Posypujemy bazylią dla ozdoby! To właśnie moje ulubione, sobotnie śniadanie!
TORCIK TRUSKAWKOWY
TORCIK TRUSKAWKOWY
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 45
Kurczak z brokułami w cieście fracuskim
Kurczak z brokułami w...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 115
Koszyczki  nadziewane szpinakiem i kurczakiem
Koszyczki nadziewane...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 4042
Tarta mięsno- pieczarkowa
Tarta mięsno- pieczarkowa
pow. 60 min. 6 średni
Głosów: 64
Ciastka energetyczne
Ciastka energetyczne
30 min. 6 łatwy
Głosów: 27
Nadziewane pampuchy
Nadziewane pampuchy
30-60 min. 4 średni
Głosów: 20