Składniki:
mąka typ 400, 1 szklanka
jajo, 1
woda, 4 łyżki
sól, szczypta
żółtka, 2
cebulka, 1
masło, 70 g
serek ricotta, 200 g
świeża bazylia, kilka listków
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Agnieszka (Nidzica)
(Głosów: 818)
Wstawiamy duży garnek z wodą, dosypujemy pół łyżeczki soli i wlewamy łyżeczkę oleju. Przygotowujemy makaron: zagniatamy mąkę, sól, jajo i wodę na gładką kulę. Rozwałkowujemy bardzo cieniutko, wycinamy 4 krążki o średnicy około 10 cm. Na 2 krążki nakładamy serek ricotte - nakładamy na sam środek, pośrodku robimy dołek do którego wbijamy żółtko. Tak przygotowane krążki przykrywamy drugim krążkiem i sklejamy boki. Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 10 minut. W tym czasie przygotowujemy zasmażkę z masła i posiekanej cebulki. Po 10 minutach wyciągamy nasze danie na talerz, posypujemy cebulką z patelni i polewamy roztopionym masełkiem. Posypujemy bazylią dla ozdoby! To właśnie moje ulubione, sobotnie śniadanie!