Składniki:
makaron rurki Pastani, 300 g
filet z piersi kurczaka Świat drobiu, 2 filety
pieczarki, 500 g
papryka czerwona, 2 małe sztuki
pomidory krojone bez skórki Nasza spiżarnia, 1 puszka
koncentrat pomidorowy, 3 łyżki
ser edamski Serovit, 250 g
przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, bazylia, sól, pieprz, po 1 łyżce
olej do smażenia, 1 łyżka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
DOROTA (LUBARTÓW)
(Głosów: 8)
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Filet z piersi kurczaka pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki, a paprykę pokroić w paski. Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki wraz z papryką do miękkości (do czasu aż wyparuje woda z pieczarek), doprawić papryką w proszku i chwilę podsmażyć. Następnie dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, chwilę smażyć. Dodać koncentrat pomidorowy oraz doprawić bazylią, solą i pieprzem. Całość chwilę smażyć. Do kurczaka dodać ugotowany makaron oraz usmażone warzywa. Całość wymieszać, na wierzch posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180. Zapiekać 20 minut.
Smacznego.