Składniki:
podwójny filet z kurczaka, 1szt
imbir, 1 cm
czosnek, 2 ząbki
limonka, 1 szt
olej z pestek winogron, 20ml
papryczka chilli, 1 szt
ocet jabłkowy, 1 łyżka
miód, 1 łyżka
truskawki, 300g
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Ewa (Kraków)
(Głosów: 2542)
Marynata: Ścieramy 1 ząbek czosnku (koniecznie polski czosnek!), pół papryczki chilli oraz łyżkę imbiru. Wyciskamy 2 łyżki soki z limonki (można również dodać starta skórkę z połowy limonki). Wszystkie składniki marynaty łączymy w torebce foliowej z łyżką oleju. Kurczaka kroimy w 1 cm kostkę, wkładamy do marynaty i zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia: Sos: W rondelku podgrzewamy olej, na tarce ścieramy czosnek oraz pozostałą część imbiru i podsmażamy ok. minuty. Następnie dodajemy starta skórkę z połowy limonki, sok z połowy limonki oraz ocet i podsmażamy na wolnym ogniu ok 2 minut. Dorzucamy pokrojone 300 g truskawek oraz miód i dusimy 5 minut ciągle mieszając. Doprawiamy sola i pieprzem. Miksujemy na gładką masę.
(W sezonie miseczki z sosem możemy udekorować pokrojonymi cząstkami świeżych truskawek)
Kurczaka wyciągamy z lodówki (polecam poczekać aż kurczak ogrzeje się do temp. pokojowej), piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Kurczaka pieczemy ok 15 minut (pod koniec można podkręcić temp. do 200 stopni aby kurczak ładnie się zarumienił). Kawałki kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyka. Potrawę podajemy samodzielnie lub z ryżem. Smacznego :)