Składniki:
makaron Pappardelle, 300 g
szpinak Baby, 2 garście
szynka parmeńska, 80 g
żółtko, 1 sztuka
śmietanka 30% , 1/4 szklanki
czosnek, 1 ząbek
oliwa/masło, 2 łyżki
sól,pieprz, do smaku
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Izabela (Gdynia)
(Głosów: 42)
Makaron gotujemy al dente. Zostawiamy około 1/4 szklanki wody z gotowania. Szynkę parmeńską kroimy w kostkę. Szpinak myjemy, ucinamy zdrewniałe łodyżki. Czosnek siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę/masło i wrzucamy posiekany czosnek. Smażymy chwilę, uważając by się nie przypalił. Dorzucamy szynkę i podsmażamy, aż zrobi się lekko chrupiąca. Dodajemy umyty szpinak, solimy i pieprzymy. Czekamy, aż szpinak odparuje i ściągamy z ognia. Do garnka po makaronie wlewamy wodę z gotowania i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dorzucamy odcedzony makaron i mieszamy. Następnie dolewamy śmietankę i wszystko razem podgrzewamy. Dodajemy zawartość patelni oraz żółtko. Mieszamy wszystko razem, by żółtko się nie ścięło, a okleiło makaron. Przekładamy do głębokich talerzy i posypujemy tartym parmezanem lub grana padano.