Składniki:
bulionetka, 1-2 sztuki
golonka, 1
skrawki szynki, garść
żelatyna, 3-4 łyżeczki
pieczarki, 4-5 małych
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Dorota (Sosnowiec)
(Głosów: 122)
Bulionetkę rozpuścić w wodzie. Ja zrobiłam na litrze wody. Do jeszcze ciepłej dodać skrawki szynek (możesz wykorzystać, te, które Ci zostały) oraz pokrojoną w kosteczki/paseczki gotową golonkę (bez skóry). Dodajemy umyte i pokrojone w paski pieczarki (surowe) i odkładamy z nich jeden ładny pasek, ze środkowej części pieczarki. Chwilkę podgotować, ale nie za mocno. Zdjąć z gazu i lekko przestudzić. Do szklanki ubrać trochę bulionu i rozpuścić żelatynę. Połączyć z bulionem. Nie mieszamy gwałtownie, ani przy podgotowaniu ani przy łączeniu z żelatyną - chodzi o to, żeby galareta była klarowna. Wycinamy pasek wzdłuż butelki po mleku - od zakrętki do podstawy - ok. 2-3 cm. Zakrętki nie odkręcamy. Smarujemy delikatnie środek formy tłuszczem, np. oliwą z oliwek. do zakrętki wkładamy plasterek pieczarki ogonkiem do wycięcia otworu butelki - kapeluszem od talerza. Dociskamy do zakrętki. Wlewamy lekko ciepły lub zimny bulion z mięsem, podtrzymując widelcem pieczarkę, żeby się nie poruszyła. Wkładamy do lodówki do stężenia. Wyjmujemy delikatnie z formy i przystrajamy. Wersję light można wykonać z kurczaka ;). Smacznego.