Przepis konkursowy

WEGETARIAŃSKIE ZIELONE BURGERY Z SOCZEWICY
Zdjęcie przepisu
Składniki:
soczewica gotowana na parze, 1 puszka
papryka czerwona, pół
rzodkiewka , 4 sztuki
ogórek zielony, 1 sztuka
sałata masłowa, kilka listków
oliwki Iberia Jumbo XL, 6 sztuk
pomidor , 1 sztuka
kiełki brokuła, 1 opakowanie
bułki kajzerki, 4 sztuki
sól, pieprz, tymianek, szczypta
czosnek, 1 ząbek
majonez, keczup, łyżka
oliwa, do smażenia
ser żółty, 4 plasterki
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor: Jowita (Żory)
(Głosów: 86)


Zostań mistrzem kuchni

Soczewicę z puszki odsączyć przy pomocy sitka. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem podsmażyć chwilkę drobno posiekaną paprykę. Odstawić do ostygnięcia. Ziarna soczewicy przesypać do miski, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (można użyć blendera). Przyprawić tymiankiem, pieprzem, solą, wcisnąć ząbek czosnku, dodać podsmażoną wcześniej paprykę. Wymieszać wszystko dokładnie, można dodać bułki tartej, jeśli masa jest zbyt klejąca. Uformowane kotleciki smażymy na oliwie aż będą rumiane, lub pieczemy w piekarniku ok. 20min. Ogórka, rzodkiewki, oliwki i pomidora pokroić w plasterki. Kajzerki przekroić na pół, położyć plasterek sera i podpiec chwilę w piekarniku. Podgrzaną połówkę bułki posmarować majonezem i keczupem, można użyć dowolnego sosu wg smaku. Kładziemy kotlety, sałatę i plasterki warzyw. Z wierzchu posypać kiełkami. Przykrywamy drugą połówką kajzerki i burgery są gotowe do jedzenia. Warzywa można dowolnie zamieniać wedle uznania i smaku.
Brzoskwiniowa fantazja
Brzoskwiniowa fantazja
30 min. 6 łatwy
Głosów: 41
Polędwiczka słodko kwaśna
Polędwiczka słodko kwaśna
pow. 60 min. 2 łatwy
Głosów: 1
Pijana śliwka
Pijana śliwka
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 4208
Gofry z kremem z bitej śmietany i mascarpone
Gofry z kremem z bitej...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 289
Kurczak curry z chlebkiem chapati
Kurczak curry z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 113
Tacos z filetem z piersi kurczaka
Tacos z filetem z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 4