Składniki:
pojedyncze piersi z kurczaka Świat Drobiu, 2 szt
jajka , 2 szt
pestki słonecznika, 1 szkl
mąka do panierowania.,
bułka tarta do panierowania,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
papryka ostra do smaku,
olej do smażenia ,
mały brokuł , 1 szt
jogurt naturalny, 1 szt
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Grzegorz (Szczyty)
(Głosów: 110)
Filety myjemy, osuszamy, a następnie kroimy wzdłuż, żeby uzyskać 4 kotlety. Lekko zbijamy każdy filet, następnie przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Na jednym talerzu wysypujemy mąkę, w drogim rozbijamy jajka, a na trzeci wysypujemy bułkę tarta i słonecznik (w proporcji 1 bułka tarta : 3 słonecznik).
Każdy filet maczamy najpierw w mące, później w jajku a na końcu w słoneczniku. Należy panierkę mocno docisnąć do mięsa. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy filety przez około 3 minuty z każdej strony (aż panierka się przyrumieni). Brokuł oczyścić i rozdrobnić na nie duże kawałki. I obgotowujemy do miękkości.
Filety podajemy z ugotowanym brokułem i polewamy brokuł jogurtem naturalnym.