Składniki:
mąka tortowa , 550 g
mleko, 1 szkl
margaryna , 3 łyżki
jajka żółtka , 2
całe jajko, 1
drożdże, 30 g
cukier, 3 łyżki
sół, szczypta
mąka pszenna, 120g
cukier, 4 łyżki
masło, 60 g
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Anna (Sarbinowo)
(Głosów: 31)
Zrobić rozczyn z części mąki, rozkruszonych świeżych drożdży, cukru, części podgrzanego (nie gorącego) mleka. Po 15 minutach, kiedy rozczyn ruszy, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 1 - 1,5 h).
Gdy podwoi objętość jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na równe części (około 60 g na każdą bułeczkę), formować bułeczki, nadziewając je.
Ułożyć je na wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszce i odłożyć na pół godzinki, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia (przykryte ściereczką). Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 190 ºC przez około 25 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Kruszonka:
120 g mąki pszennej, 4 czubate łyżki cukru, 60 g masła (miękkiego lub roztopionego).
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wyrabiać między palcami w celu otrzymania kruszonki.