Przepis konkursowy

DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z DŻEMEM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka tortowa , 550 g
mleko, 1 szkl
margaryna , 3 łyżki
jajka żółtka , 2
całe jajko, 1
drożdże, 30 g
cukier, 3 łyżki
sół, szczypta
mąka pszenna, 120g
cukier, 4 łyżki
masło, 60 g
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Anna (Sarbinowo)
(Głosów: 31)


Zostań mistrzem kuchni

Zrobić rozczyn z części mąki, rozkruszonych świeżych drożdży, cukru, części podgrzanego (nie gorącego) mleka. Po 15 minutach, kiedy rozczyn ruszy, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 1 - 1,5 h). Gdy podwoi objętość jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na równe części (około 60 g na każdą bułeczkę), formować bułeczki, nadziewając je. Ułożyć je na wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszce i odłożyć na pół godzinki, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia (przykryte ściereczką). Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190 ºC przez około 25 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce. Kruszonka: 120 g mąki pszennej, 4 czubate łyżki cukru, 60 g masła (miękkiego lub roztopionego). Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wyrabiać między palcami w celu otrzymania kruszonki.
Kruche ze śliwkami
Kruche ze śliwkami
30 min. 8 średni
Głosów: 39
zapiekanka makaronów z czosnkiem niedźwiedzim
zapiekanka makaronów z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 25
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Kurczak w sosie...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 1
Aromatyczny łosoś pod indyjską chmurką
Aromatyczny łosoś pod...
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 4402
Placuszki pomarańczowe z malinami
Placuszki pomarańczowe...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 11
Grillowany łosoś ze szparagami i sosem berneńskim
Grillowany łosoś ze...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 40